[...] Beta-karoten pro-wiataminy A, z której organizm produkuje tą witaminę są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami tj. produktami ubocznymi przemian metalicznych w naszym organizmie. Witamina B1 (tamina) - niezbędna w procesie spalania węglowodanów. Witamina B2 (ryboflamina) - przydatna w spalaniu tłuszczy i cukrów oraz przy odbudowaniu [...]
[...] są również trzy inne kofaktory metaboliczne – cholina, inozytol i PABA (kwas para-aminobenzoesowy). Wszystkie te substancje pełnią swoje ściśle określone funkcje w całym organizmie. Bardzo często współdziałają na różnych etapach tych samych szlaków metabolicznych. W większości wypadków występują one wspólnie w tych samych rodzajach żywności, [...]
[...] miejscu) OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 86cm OBWÓD TALI: 82 cm OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 86cm (pod biustem) Jestem przed miesiączką, więc trwa okres walki z nadmiarem wody w organizmie- update wymiarów zrobię po miesiączce :) ****CEL**** CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING? Chciałabym zredukować wagę do 65 kg oraz uwidocznić mięśnie, [...]
[...] jakie to uczucie zawsze najlepszy a z czasem jestes p***a i sa inni faworyci ( czy to w silowych czy w sprawnosciowych sportach byłem po niekorzystnych zmianach w organizmie ze tak powiem chu**** {jakby coś za coś... dostałem dobrze na starcie to teraz jakby ktos rozkazal mi placic za to ciezka praca w ktorą trzeba wlozyc 100% {rozumu [...]
[...] trzy egzogenne aminokwasy: -Leucyna -Izoleucyna -Walina Egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi wysyntezować sam, musimy więc dostarczać je z pożywienia. W organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji. Są budulcem białek mięśniowych, tworzą około 30% masy mięśni szkieletowych, uczestniczą również w przemianach [...]
[...] Białko sojowe posiada unikatową cechę wśród innych białek pokarmowych gdyż, poza korzystnym wpływem na tkankę mięśniową, najsilniej zmniejsza akumulację tłuszczu w organizmie oraz pobudza rozpad już istniejącej tkanki tłuszczowej. Zastanówmy się teraz nad mechanizmem działania białek sojowych. Badania pokazały, że białka sojowe zarówno [...]
[...] w mięśniach - tak magazynowana jest glukoza w mięśniach - wysyłają one wtedy sygnał do krwioobiegu że potrzeba im więcej glukozy. Dochodzi wtedy do zakłócenia homeostazy w organizmie. HIIT ma jeszcze bardzo ważną zaletę. Podczas chodu lub biegu uaktywniamy tylko 30% tkanki mięśniowej, a dzięki treningowi HIIT około 80%. HIIT nie jest dla [...]
[...] krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób. Odpowiedni poziom antyoksydantów w organizmie ma także istotne znaczenie w profilaktyce zaburzeń czynności mózgu.Wiele badań wykazało zmniejszenie występowania dużej liczby chorób neurologicznych, łącznie z [...]
Witam !!! Podstawy diety na mase Aby rosnąć trzeba jeść. nasz organizm potzrebuje kalorii do tego aby mógł wyrównać bilans zysków i strat i przy okazji wyjść nieco na plus. Bez tego nie ma efektów choćby najsolidniejszego planu treningowego. Zatem tylko i wyłącznie uwzględniając te dwa elementy jesteśmy w stanie do [...]
[...] Castle'a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12. Tiamina - B1 Tiamina, czyli witamina B1 jest naturalnym składnikiem diety. W organizmie bierze udział między innymi w procesie spalenia cukrów, co zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości energii. Naturalne źródła: Groch i fasola Mleko [...]
[...] więcej na ich temat. Przedstawiamy wyniki najnowszych badań, przeprowadzonych w ośrodkach naukowych różnych krajów. Koenzym Q10 Związek ten (CoQ10) występuje w całym organizmie człowieka. Bez CoQ10 komórki nie mogłyby wytwarzać niezbędnej do życia energii. Koenzym Q10 jest także silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed [...]
[...] paznokcie, obrzęki tkanki podskórnej itp. Wiele z wyżej wymienionych dolegliwości jest spowodowanych niedoborem witamin. Witaminy spełniają bardzo ważna rolę w organizmie. Brak lub niedobór niektórych z nich powoduje nie tylko zmiany w narządach wewnętrznych, ale również wpływa na odczynowość skóry. Niedobór witamin może wynikać z [...]
[...] są również trzy inne kofaktory metaboliczne – cholina, inozytol i PABA (kwas para-aminobenzoesowy). Wszystkie te substancje pełnią swoje ściśle określone funkcje w całym organizmie. Bardzo często współdziałają na różnych etapach tych samych szlaków metabolicznych. W większości wypadków występują one wspólnie w tych samych rodzajach żywności, [...]
[...] zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia wytrenowania. Aby białko dostarczane w pożywieniu mogło być wykorzystywane na cele budulcowe w organizmie musi być przede wszystkim zapewniona odpowiednia dostawa energii. Z przeprowadzonych badań fizykochemicznych wynika, że do syntezy 1 g białka z aminokwasów, [...]
[...] amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały (czyli wodę mineralną), nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych pierwiastków w organizmie. Woda źródlana dostarcza ich w niewielkim stopniu. (Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego) - Jeśli kupimy butelkę wody źródlanej i ją [...]
[...] wykluczył wcześniej ryzyko powikłań makro i mikronaczyniowych - chorzy podejmujący trening lub rekreację fizyczną powinni rozpoznać, jak zmienia się stężenie glukozy w ich organizmie w odpowiedzi na różne ćwiczenia fizyczne. W zależności od rozpoznanego poziomu cukru powinni nauczyć się pod okiem lekarza stosowania zmniejszonych dawek insuliny, [...]
[...] amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały (czyli wodę mineralną), nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych pierwiastków w organizmie. Woda źródlana dostarcza ich w niewielkim stopniu. Jeszcze bardziej krytyczny wobec moich wyborów jest Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego: [...]
[...] mogą spowodować Niekontrolowane stosowanie środków moczopędnych prowadzi do zaburzenia równowagi elektrolitowej (obniżenie poziomu sodu, potasu, magnezu) i objętości krwi w organizmie oraz powoduje następujące objawy chorobowe: #o nagły spadek ciśnienia tętniczego krwi, #zaburzenia rytmu serca, #zawroty głowy i omdlenia, #kurcze mięśniowe, [...]
[...] i mięśniach. Zawartość glikogenu w mięśniach waha się w granicach 1-1,5 % masy wilgotnej tkanki, co w przypadku ciała przeciętnego człowieka wynosi około 200 - 300 g. W organizmie osób aktywnych fizycznie, przy odpowiednim treningu i żywieniu, jego zapasy mogą wzrosnąć do 3% masy mięśni i osiągnąć wartość powyżej 500g, czyli niemal jeszcze [...]
[...] zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia wytrenowania. Aby białko dostarczane w pożywieniu mogło być wykorzystywane na cele budulcowe w organizmie musi być przede wszystkim zapewniona odpowiednia dostawa energii. Z przeprowadzonych badań fizykochemicznych wynika, że do syntezy 1 g białka z aminokwasów, [...]